fbpx

Логото и неговите разновидности

Логото и марката са ключови елементи в създаването на визуалната идентичност за компания или организация. Те имат силно въздействие върху външния образ и вътрешното възприятие на бранда. Логото представлява визуален символ, който обикновено се състои от графични или типографски елементи, съчетани за да създадат уникална идентичност.

Логата могат да бъдат разделени на няколко основни типа въз основа на елементите и стиловете на дизайна им. Ето някои от най-разпространените видове лога:

Wordmark или Logotype

Дума марка или лого надпис:

Тези лога се състоят от името на компанията или марката в стилизиран и уникален шрифт. Примери за това са логата на Coca-Cola и Google.

Wordmark или Logotype. Дизайн на лого и уърдмарк от Ивайло Христов Ihristov.com

Lettermark

Буквена марка:

Логото за буквен знак използва инициалите или акронима на името на компанията, за да създаде отличителен и компактен дизайн. Например IBM и NASA имат логотипи с буквен знак.

Brandmark или Pictorial Mark

Фирмена марка или марка изображение:

Тези лога използват прост и разпознаваем символ или икона, за да представят марката без използване на текст. Примерите включват логото на Apple и Nike.

Abstract Mark

Абстрактна марка:

Абстрактните лога са артистични, абстрактни форми или символи, които не представят директно името или продукта на компанията, но предават уникална идентичност. Логото на Pepsi е пример за абстрактен знак.

Combination Mark

Комбинирана марка:

Комбинираните лога съчетават едновременно словен и фирмен знак, което ги прави визуално гъвкави. Компании като McDonald’s и Burger King използват комбинирани марки.

Emblem

Лого Емблема:

Емблематичните лога обикновено са сложни и включват текст в символ или икона. Те често имат класически и традиционен вид, като например логото на Harley-Davidson.

Mascot

Лого Талисман:

Логото с талисман включва герой или илюстрирана фигура, която става представител на марката. Примери за това са полковникът на KFC и човекът Мишлен.

Monogram

Лого Монограм:

Монограмните лога се създават чрез комбиниране на инициалите на дадена компания или марка в уникален, взаимосвързан дизайн. Луй Витон и Шанел са добре познати със своите монограмни лога.

Responsive или Adaptive Logos

Адаптивно лого:

Тези лога са проектирани така, че да се адаптират към различни контексти и платформи, като например профили в социалните медии, фаворити на уебсайтове или мобилни приложения.

Различните видове лога и марки предоставят възможност за компаниите да изразят своята уникалност, да създадат запомнящ се идентичност и да комуникират ефективно със своите клиенти. Правилният избор на тип лого е важна стъпка за постигане на успешен брандинг и утвърждаване на позицията на бранда на пазара.