fbpx

Понегелник – Шрифт вдъхновен от несъвършенството

Раждането на шрифта

Създаването на шрифта “Понегелник” започна със случайното ми фокусиране върху избелял  билборд намиращ се на няколко крачки от външната ми врата.

Върху билборда беше нанесена информация за работното време с химикал, бяха добавени и няколко съвременни прически с флумастер.

Реакцията която той провокира ме вдъхнови да създам шрифт, който да улови красотата на тези несъвършенства, похват и почерк. Така се роди “Понегелник”, той се отличава с оригиналния си вид, който улавя същността на несъвършенното, улицата и локалната култура.

Библбордът вдъхновител
Улица „Пирот“ Варна. Улицата на моето вдъхновение

Понегелник?

Като графичен дизайнер вдъхновението може да се намира на всякъде, дори пред входната ми врата. Един ден се натъкнах на стар билборд на студио за подстригване, който веднага привлече вниманието ми. Цветовете бяха избледнели от дългогодишното му излагане на слънце, но някой го беше преработил и обновил с химикал и флумастер. Порази ме начинът, по който собственикът беше добавил информация за работното време и няколко съвременни прически, изрисувани върху стария дизайн.
Този прост, но въздействащ фрагмент от локалната култура резонира с мен и знаех, че трябва да създам нов шрифт, който да улови същността на несъвършенството и ръчно изработения дизайн.

Така се роди шрифта “Понегелник”,  който съчетава елементи от “старата школа” с модерен дизайн.

Процесът на създаване на шрифтове е винаги предизвикателство, но с вдъхновението от този стар билборд и любовта ми към типографията успях да създам оригинален и завладяващ шрифт, който въплъщава красотата на несъвършенството. Отсега нататък, когато погледна този стар билборд, винаги ще си спомням за раждането на “Понегелник” и за силата на вдъхновението.

Шрифт

“Понегелник” е нов шрифт, който създадох, вдъхновен от един стар билборд. Шрифтът е многоезичен и включва всички символи, цифри и букви. Оригиналът е на моя роден език, като за тези, които се нуждаят от него, е налична версия на кирилица.

Това е безплатната версия на “Понегелник” и ще се радвам, ако решите да я използвате в новите си проекти или графичен дизайн. Тъй като самият аз съм дизайнер, разбирам колко е важно да имаш достъп до нови и уникални шрифтове, които помагат да предадеш правилното послание и настроение в даден дизайнерски проект. Създадох “Понегелник”  с оглед на това и се надявам, че той ще бъде полезно допълнение към вашата библиотека с шрифтове.

В близко бъдеще планирам да създам цяло семейство “Понегелник” с различни плътност и варианти, които ще ви дадат още повече възможности за избор. Ако ви харесва да използвате “Понегелник”, имате възможност да ме подкрепите в усилията ми да създавам нови шрифтове, които ще продължат да подобряват вашите проекти и графичен дизайн. 

Като цяло съм развълнуван да представя “Понегелник” на света. Този нов шрифт беше създаден с много любов и вдъхновение и се надявам, че ще бъде ценна придобивка за дизайнерите по целия свят. Благодаря ви, че обмисляте използването “Понегелник” в бъдещите си проекти, и очаквам с нетърпение да видя какви невероятни проекти ще създадете с този шрифт!