fbpx

Калъп за персонализирани отливки

Търсите ли достъпен и уникален начин да направите свои собствени калъпи за отливки? Не търсете повече!

С помощта на 3D принтирането можете бързо и лесно да създадете персонализирани калъпи за производство на отливки с професионален финиш. С помощта на Fusion 360 можете да проектирате и отпечатате калъп, съставен от пет части, за няколко часа, и всичко това – на част от цената на конвенционалните калъпи.

Отпечатване на калъп

3D отпечатаните калъпи са отлична алтернатива на традиционните, тъй като са лесно приспособими и по-рентабилни. Освен това възможностите за проектиране са неограничени и можем да създадем всяка желана форма или размер.

Изработване на калъпа в Fusion 360

3D проектиране с Fusion 360

За да създам уникалната и персонализирана форма за отливане, ползвам софтуера за 3D проектиране Fusion 360. Този мощен инструмент позволява създаването на сложни и прецизни дизайни на форми, които могат да бъдат отпечатани с лекота. Първо, определих размера и формата на желания от клиента калъп, като взех предвид размера и формата на отливките, които искахме да създадем. След това започнах да проектирам матрицата, като използвах комбинация от екструзии, филети и фаски, за да създам визуално привлекателен и функционален дизайн. След като 3D дизайнът беше завършен, бях готов да премина към следващата стъпка – отпечатване.

След проектирането на петте части за калъпа, дойде време да започна процеса на отпечатване. Най-евтиният и най-популярен метод за 3D принтиране е Fused Deposition Modeling (FDM), а за този проект ще използвам PLA нишки.

PLA филаментът е екологичен и лесен за използване материал, който е идеален за изработване на 3D принтирани форми. Материалът се разтопява и след това се екструдира през дюза слой по слой, докато се създаде желаната форма.

Времето за отпечатване ще варира в зависимост от размера и сложността на дизайна на продукта. Обикновено отпечатването на всичките пет части отнема няколко часа. 

Сглобяване на калъпа

След като приключи отпечатването, можем да извадим частите от 3D принтера и да започнем сглобяването на матрицата.

След като 3D отпечатаните части на матрицата са сглобени, е време да се придаде завършен вид на матрицата. Като продуктов дизайнер е важно да се уверите, че калъпът е чист и гладък, за да сте сигурни, че няма да повлияе на формата или текстурата на отливката. 

След 3D принтирането по повърхността на калъпа може да има излишен материал или неравности, което може да се отрази на качеството на произвежданите отливки. Тук се намесва довършителната обработка.

Довършителни процеси

Довършителните работи включват отстраняване на нежеланите артефакти или грубите повърхности, останали от процеса на печат. Възможно е да се наложи да се направят и последни корекции, за да се гарантира, че матрицата е в перфектно работно състояние. С помощта на шкурка можете да изгладите всички неравни ръбове и да придадете на калъпа полиран завършек. От съществено значение е да се съсредоточите върху контактните точки на формата, за да гарантирате, че отливката може лесно да се освободи от калъпа, без да се повреди.

За да подготвите формата за довършителни работи, можете да използвате грунд, които осигурява отлична основа за боядисване или нанасяне на покритие. Грундът помага да се запълнят всички останали празнини или пори и осигурява по-гладко покритие, което улеснява боядисването. При шлайфането избягвайте премахването на твърде много материал, трябва да сте внимателни и да действате бавно.

Довършителни работи по калъпа

След шлайфането можете да използвате полиращ диск или кърпа, за да придадете на калъпа окончателен вид. Можете също така да помислите за използване на восъчен лак, за да придадете гланцов финиш. 3D принтираният калъп вече е готов да се използва за създаване на вашите персонализирани отливки!

Отливане на персонализиран продукт с 3Д отпечатан калъп

С този метод, заедно можем да създадем всяка форма която желаете. 3D принтираните калъпи не притежават максимална точност и здравина и са подходящи за отливки с материали които не се отливат при висока температура.

Ако имате нужда от персонализиран продукт или форма за отливки, не се колебайте, потърсете ме